Weiwei Ai, 1957

Beijing, 2003

2003
Video, 150 h
Galerie Urs Meile

Jag tror att händelser runt omkring oss ofta har större betydelse än vad vi själva kan förstå. Jag är kines. Jag bor i Peking. […] Det här är min uppfattning om det som har hänt i den här staden, som vi alla är en del av. Jag ville finna ett nästintill matematiskt eller rationellt sätt att visa detta på: att föra fram maktlösheten hos folket och den blinda utvecklingen.   Ai Weiwei

Beijing 2003 är ett videoverk av Ai Weiwei om staden han lever i och om dess invånare. Assistenterna Liang Ye och Yang Zhichao och chauffören Wu medverkar i filmen. Videon är filmad från en bil och tar sin början under motorvägskorsningen Dabeiyao. Bilen åker sedan på varenda väg inom den Fjärde ringleden i Peking, en efter en. Sexton dagar, cirka 2400 kilometer och 150 timmars film senare slutar filmandet där det hela började.

Genom vindrutan registrerade kameran objektivt all den visuella information som passerade och undersökte det rumsliga tillståndet av stadens gator, den ständiga förändringen, landskapet, scenerierna, rörelser och beteenden – noggrant, metodiskt och lugnt speglas den enorma staden Peking genom en enda kameralins. Summan av hela arbetet blev innebörden av verket. Till filmen finns en bok: Beijing 10/2003. En stillbild fångades var femte minut vilket resulterade i 1719 bilder som visas i boken.

Tessa Praun, intendent, januari 2012