Tsss

2013
Aggregat för luftkonditionering, planta, värmeplatta, stekpanna, vatten
Dimensions variable
1/1
Magasin III Produktion

”lustigt – tittar på din anteckning, jag gillar hur det nya verket skrivs – ’Tssss’ kanske det ska vara titeln, låt mig tänka på saken”.
Mika Rottenberg, e-mail den 16 december, 2012. Översatt från engelska.

Mika Rottenbergs arbetsprocess börjar ofta med fascinationen för ett ljud, en lukt eller en smak. Att arbeta med Mika var en resa in i ett helt unikt sätt att se och uppleva världen på. Med sina säregna, sorglösa och absurda berättelser skapar hon konstverk som är allvarliga och tankeväckande men också befriande roliga.

Mika kom till Stockholm i september 2012 för att se utställningsrummen på plats. Bara två månader tidigare hade hon fött sitt första barn, en flicka vid namn Mila. Med Mila på armen och med stöd från sin partner Sean och sin svärmor var Mika imponerande engagerad och fokuserad. Efter några dagar hade vi bestämt oss för verkurvalet och hur varje verk skulle vara placerat för att bli upptäckt medan besökarna vandrade genom utställningen.

Senare samma år, under en av mina resor till New York, möttes Mika och jag en kväll på en ganska sunkig restaurang för att prata igenom att göra-listan. Medan vi delade en caprese sallad fick Mika plötsligt idén om att göra en utvidgning av installationen Squeeze och på så sätt skapa även ett helt nytt separat verk. På en bit papper ritade hon luftkonditioneringsaggregatet med en liten växt placerad upptill, som är fäst på ytterväggen till rummet där Squeeze visas. Men hon ritade också en kokplatta och några droppar och skrev ”tsss tsss”. Hon förklarade för mig hur hon föreställde sig att kondenserat vatten från luftkonditioneringen skulle droppa ner i den upphettade stekpannan, fräsa till och dunsta lika snabbt som det hade landat.

Sagt och gjort – i utställningen på Magasin III slutade det med att vi gjorde ett tillägg med en stekpanna på en het kokplatta. Utmaningen var att få luftkonditioneringen att läcka och droppa i rätt takt. För att förstärka det fräsande ljudet spelades det upp från en högtalare dold inne i aggregatet. Idag kan Tsss (2013) visas både som del av och som speciell twist till Squeeze, såväl som ett fristående verk.

Tessa Praun, 14 juni 2014