Sol LeWitt – Seven Wall Drawings

2 oktober 2009 - 6 juni 2010
Curator: Elisabeth Millqvist

Sol LeWitt var en pionjär bland de minimalist- och konceptkonstnärer som var banbrytande i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Med sina wall drawings, teckningar direkt på väggen förändrade LeWitt hur vi tänker om konst — hur den ser ut, vem som gör den. Han lyckades med utmaningen att kombinera konst som sätter idén främst med ett spännande visuellt utförande och fortsätter att vara central för unga konstnärer idag.

Den tecknade linjen står i fokus. 10 000 raka streck, 22 meter kludder och indigoblå linjer gjorda med snörslå täcker väggarna från golv till tak på Magasin 3. Under sex veckor har 14 konstnärer och konststudenter tecknat på fulltid. De har realiserat utställningen med sju väggteckningar av den amerikanske konstnären Sol LeWitt. Utställningen omfattar väggteckningar utförda i blyerts såväl som tusch blandat till djupaste lila och bränd umbra.

Varje teckning utgår från en talad eller skriven instruktion. Inga beslut tas under processen. LeWitts roll kan beskrivas som en kompositör, personerna som leder arbetet från hans ateljé som dirigenter och assistenterna som utför teckningen som orkester.

”Beskrivningarna och instruktionerna låter knastertorra men resultatet överraskar. Det är vackert, kaotiskt och överväldigande. Den färdiga väggteckningen visar svårigheten för språket att räcka till som beskrivning av vad vi kommer att få se” säger utställningens curator Elisabeth Millqvist

Med sina wall drawings, teckningar direkt på väggen förändrade LeWitt hur vi tänker om konst — hur den ser ut, vem som gör den. Han lyckades med utmaningen att kombinera konst som sätter idén främst med ett spännande visuellt utförande och fortsätter att vara central för unga konstnärer idag.

LeWitt var en pionjär bland de minimalist- och konceptkonstnärer som var banbrytande i slutet av 60-talet och början av 70-talet. År 1968 gjorde han sin första wall drawing i blyerts och begränsade sig till att använda liggande, stående och diagonala streck för att fram till sin död fortsätt med att uttömma alla möjliga kombinationsmöjligheter. Med åren utökade han sitt formförråd till att omfatta geometriska former och färg.