Works from the collection

Pedro Cabrita Reis, Mircea Cantor, Anna Gaskell, Annika Elisabeth von Hausswolff, Jonathan Meese, Cindy Sherman, Dan Wolgers
19 februari - 5 juni 2005
Curator: Richard Julin

Jonathan Meese

Jonathan Meese f. 1970, Tokyo
Sankt Ich V, 2002
Detta självporträtt i fotokollage är karakteristiskt för tyske Jonathan Meeses konst. Han arbetar med performance, installationer, objekt, texter, kollager, teckningar och måleri. Meese blev snabbt känd för att använda billiga material och som hängiven samlare av konsumtionssamhällets oändliga (avfalls)produkter. Hans verk kan ses som ett tidsdokument av en generation som inte vill identifiera sig med dagens samhälle utan istället skapar sig en egen värld.

Mer om konstnären

Dan Wolgers

Dan Wolgers f. 1955, Stockholm
Här slutar allmän väg IV, 1995-98
Här slutar allmän väg IV kom till under en tid då Dan Wolgers som konstnär och person befann sig i centrum för en hetsig debatt. Verket är en del av en serie om fem fotografier, och fungerar som ett högst personligt meddelande till betraktaren: alla är välkomna att ta del av konsten, men sedan tar den privata icke offentliga sfären vid..

Mer om konstnären

Annika Elisabeth von Hausswolff

The Third Position in between Two Worlds Where One Is Called Infidelity and the Other One Decay, 2004
The 21st Century Transitional Object, 2004
I Annika von Hausswolffs fotografier porträtteras abstrakta företeelser som maktstrukturer och rädslor. Hon konfronterar oss med frågor om våld, hot och ensamhet. Bilderna är noggrant förberedda, men ligger samtidigt nära det dokumentära fotografiet. Titel och verk är inga efterkonstruktioner, utan två likvärdiga delar i förståelsen av bilden.

Annika von Hausswolff är född 1967 och bor och arbetar i Göteborg. Hon studerade på Sven Winquists fotoskola i Göteborg, 1987-89; Konstfack i Stockhom, 1991-94 och Kungliga Konsthögskolan, 1995-96.

Hon har haft separatutställningar på bland annat ARoS, Aarhus Kunstmuseum, Danmark (2013); Göteborgs Konstmuseum, Göteborg, Sverige (2008); Baltic Art Center, Visby, Sverige (2005); National Gallery of Denmark, Köpenhamn (2002); Bildmuseet Umeå, Sverige (1998); och Soros Center for Contemporary Art i Kiev, Ukraina (1997). Hon ingick i den nordiska paviljongen på den 48:e Venedigbiennalen (1999) och den 23:e biennalen i São Paulo, Brasilien (1996).

Hennes verk ingår bland annat i samlingarna i Aarhus Kunstmuseum, Danmark; Astrup Fearnley Collection, Museet för Modern Konst, Oslo; Fonds National d Art Contemporain, Paris; Hasselblad Center, Göteborg; KIASMA, Helsingfors; Moderna Museet, Stockholm; San Francisco Museum of Modern Art; och The Solomon R. Guggenheim Museum i New York.

Hon hade en separatutställning på Magasin III, Ich Bin Die Ecke Aller Räume, 2008. Magasin 3 har en av de mest omfattande samlingarna av hennes verk i världen.

Mer om konstnären

Pedro Cabrita Reis

Pedro Cabrita Reis f. 1956, Lisbon
True Gardens #2 (Stockholm)
Pedro Cabrita Reis storslagna installation True Gardens #2 (Stockholm), 2001, tar upp ett helt rum. Verket gjordes speciellt för utställningen The Silence Within på Magasin 3 Stockholm Konsthall år 2001. Den portugisiske konstnären har utifrån måleriet närmat sig det arkitektoniska och byggt ett enormt landskap av lysande transparenta och målade glasskivor.

Mer om konstnären

Mircea Cantor

Mircea Cantor f. 1977, Transylvania
The Landscape Is Changing, 2003 (22 min)
I rumänske Mircea Cantors videoverk möter betraktaren speglingar av den albanska huvudstaden Tirana. The Landscape Is Changing följer en grupp demonstranter som tyst tågar genom staden. I detta f.d. kommunistiska land förknippas parader på gatan fortfarande starkt med propagandamarscherna till den förre diktatorn Enver Hoxhas ära och öppna protester är en ovanlig syn. I Cantors verk har plakaten inga budskap utan är spegelbeklädda skyltar som reflekterar och förvränger stadsbilden som omger dem.

Mer om konstnären

Anna Gaskell

Anna Gaskell f. 1969, Des Moines, Iowa
Untitled #111, 2004
Anna Gaskell är känd för monumentala fotografier av unga flickor i olika psykologiskt laddade situationer. Hon använder överdriven beskärning eller ljussättning, teknik som associeras till film för att understryka det teatraliska och fiktiva. Verken utgår ofta från historier som Gaskell har hört, läst eller varit med om och som hon sedan laborerar med. Kompositionen ger utrymme för betraktaren att fundera på berättelsen och möjliga händelseförlopp.

Mer om konstnären

Cindy Sherman

Cindy Sherman f. 1954, New Jersey
Untitled #352, 2000
Cindy Shermans iscensatta och ”förklädda” självporträtt kommenterar den kvinnliga identiteten och dess konstruktion. Genom kostymer, peruker och sminkningar iklär hon sig olika roller och utmanar sociala och kulturella stereotyper. Sherman ger inte sina verk titlar utan lämnar åt betraktaren att fylla i med sina egna tolkningar.