26 januari 2008

Miroslav Tichy & Julia Margaret Cameron

MIROSLAV TICHY & JULIA MARGARET CAMERON

26 januari – 23 mars 2008

Curator: Tessa Praun

Magasin 3 Stockholm Konsthall startar vårens utställningsprogram med ett möte mellan en nyligen “upptäckt” samtida konstnär, Miroslav Tichý, och en av fotohistoriens tidiga stjärnor, Julia Margaret Cameron.

Miroslav Tichý (f. 1926) skapade under 1960–90-talet, oberoende av en samtida konstscen, en säregen bildvärld vars fascination ligger i dess icke-perfektion och påminner om fotografins tidiga experiment. Med egentillverkade kameror har Tichý tagit oskarpa fläckiga bilder i sin tjeckiska hemstad Kyjov. Hans anonyma porträtt visar mödrar, servitriser, studenter, sittandes på parkbänkar, väntandes på bussen eller i samtal med en vän – ögonblicksbilder ur vardagen, ofta försedda med elaborerade passepartouter.

I kontrast står en av fotohistoriens tidiga stjärnor, Julia Margaret Cameron (1815–1879). Som del av det viktorian- ska Englands kulturella elit hade hon förmånen att kunna ägna sig åt tidens nya medium och porträtterade flitigt sin vänskapskrets. Författare, vetenskapsmän, konstnärer och deras familjemedlemmar förevigades i drömlika allegoriska bilder eller intima personporträtt. Cameron fick tidigt uppskattning som innovatör för sitt experimenter- ande med komposition och ljussättning, och än idag överraskar hennes arbeten med sitt nutida uttryck.

Utställningen visar för första gången i Skandinavien ett stort urval av Miroslav Tichýs omfattande produktion och en mindre grupp framstående verk av Julia Margaret Cameron. Intendent Tessa Praun är glad över detta tillfälle:

Det är fantastiskt att kunna visa Tichýs verk som har varit undanstoppade för en publik fram till för bara några år sedan och se dem tillsammans med några av Camerons finaste och mest fascinerande porträtt.

En dokumentär om Miroslav Tichý, Tarzan retired, 2004, kommer att visas som del av utställningen. Filmen är producerad av Roman Buxbaum, grundare av Foundation Tichý Oceán.

Föreläsning:

En föreläsning med Roman Buxbaum äger rum på Magasin 3 lördag 26/1 kl 15.

Publikation:

I samband med utställningen publicerar Magasin 3 en rikt illustrerad bok.

Om konstnärerna:

Verk av Miroslav Tichý visades för första gången i en grupputställning på Die Blaue Kunsthalle i Köln (DE) 1990 och 2004 på Sevillabiennalen. År 2005 presenterade Kunsthalle Zürich (CH) Tichýs första separatutställning och sedan dess har hans fotografier visats i Kanada, USA, Tyskland och nu senast i Kina. Centre Pompidou i Paris (FR) planerar en separatutställning med Tichý i maj 2008.

Julia Margaret Cameron blev medlem av Photographic Societies of London and Scotland 1864, året efter det att hon började fotografera. Hon ställde ivrigt ut och publicerade sina verk och tog ibland betalt för sina porträtt. Idag är Camerons fotografier vida kända men ovanliga att se utställda.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.