1 februari 2006

Fabrice Gygi

FABRICE GYGI

11 februari – 28 maj 2006

Curator: Richard Julin

Fabrice Gygi placerar kravallstaket på museum, hänger upp bomber så att de påminner om ljuskronor och gör ett provisoriskt röstbås för en obestämd nation.

Konstnären Fabrice Gygi jämför sig med en figurativ målare. Han kopierar föremål som han iakttar i samtiden. Gygi tar fasta på deras former och material men förskjuter funktion och sammanhang. På Magasin 3 fylls rummen av skulpturer i industriella och militära material som rostfritt stål, presenning och spännremmar.

Gygi kritiserar auktoritära system i vår kultur genom att studera vardaglig arkitektur och vanliga objekt. Han ifrågasätter polisens förberedelser inför förväntade kravaller och vår besatthet av att känna oss säkra. Hans objekt uppmanar till reflektion. Förvillande likheter framträder mellan en konstruktion för tortyr och en klätterställning, mellan flyktingläger och festlokal. Men, som Richard Julin, utställningens curator lyfter fram, finns även ”närhet och lek, uppror och motstånd” i skulpturerna.

Till den skulpturala och kraftfulla utställningen på Magasin 3 Stockholm Konsthall gör konstnären ett nytt verk. Det är monumentalt men har samtidigt mänsklig skala och inger en stark känsla av instängdhet – ett centralt tema i många av Gygis verk.

Artist Talk:

På tisdag 7 februari 2006, kl 15 arrangerar Magasin 3 i samarbete med Kungliga Konsthögskolan en föreläsning med Fabrice Gygi. Plats: Kungliga Konsthögskolan, Flaggmansvägen 1 (Skeppsholmen), Stockholm.

Om konstnären:

Den schweiziske konstnären Fabrice Gygi är född 1965, han bor och verkar i Genève. Hans verk visas för första gången i Norden med denna stora separatutställning på Magasin 3 Stockholm Konsthall. För närvarande har Fabrice Gygi en separatutställning på Orange County Museum of Art i Newport Beach, Kalifornien. Han har nyligen haft separatutställningar på bland annat Kunstmuseum St.Gallen och Musée d’art moderne et contemporain (Mamco), Genève.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.