7 mars 2007

Fleeing away from what bothers you most

FLEEING AWAY FROM WHAT BOTHERS YOU MOST

Jumana Emil Abboud, David Perlov, Raeda Saadeh, Gil Marco Shani, Jan Tichy, Jean-Luc Vilmouth

17 mars – 17 juni 2007

Curatorer: Elisabeth Millqvist, Sarit Shapira

Grupputställningen Fleeing away from what bothers you most innehåller, foto, film, skulptur och måleri av konstnärer som är, eller har varit, verksamma i israeliska och palestinska regioner. Sarit Shapira, en av Magasin 3:s associerade curatorer, gör nu sin första egna utställning för konsthallen och för en svensk publik. I utställningen lyfter fram sex konstnärskap och deras förmåga att förvandla omständigheterna i regionen, mellersta östern, till något imaginärt, abstrakt med konstnärliga och samtida kvalitéer.De olika konstnärernas förhållningssätt varierar mellan att lyfta fram nationella symboler som kamelen och olivträdet, göra modeller av mytomspunna byggnader och låta landskapet bli kuliss till konsthistoriska iscensättningar.

Samtliga konstnärer har varit eller är verksamma i israeliska och arabiska områden. Det är platser vi varje vecka får en mängd information i från. Ett flöde av rapporter om en våldsam vardag. Sarit Shapira lyfter fram konstnärernas förmåga att förvandla omständigheterna i regionen till något imaginärt, abstrakt med konstnärliga och samtida kvalitéer. Hon kombinerar den legendariske filmskaparen David Perlovs ögonblicksbilder (1952-2002) med några av konstscenens yngre och lovande konstnärer som Raeda Saadeh. Ett flertal av de medverkande konstnärerna har inte ett uppenbart politiskt uttryck – ett undvikande som kan uppfattas som ett politiskt ställningstagande i sig själv. Titeln hänvisar till detta förhållningsätt som också utgör länken mellan konstnärskapen.

Sarit Shapira är en ledande auktoritet inom den samtida konstscenen i Mellanöstern. Hon undervisar i konstteori på magisterkursen på Bezalel Art Academy i Tel Aviv och frilansar som curator för bland annat Israel Museum i Jerusalem. Hon är just nu aktuell med en retrospektiv utställning av Nahum Tevet. Sarit Shapira har skrivit böcker om konstnärer som Raffie Lavie och Avner Ben-Gal samt även artiklar för tidskrifter som October och Artforum.

Om konstnärerna:

Jumana Emil Abboud (b. 1971, Shefa-Amer, bor och verkar i Jerusalem)

David Perlov (b. 1930, Rio de Janeiro – 2003 Tel Aviv)

Raeda Saadeh (b. 1977, Um El-Fahem, bor och verkar i Jerusalem)

Gil Marco Shani (b. 1968, Tel Aviv, där han bor och verkar)

Jan Tichy (b. 1974, Prag, bor och verkar i Tel Aviv)

Jean-Luc Vilmouth (f. 1952, Creutzwald, bor och verkar i Paris)

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.