23 januari 2017

Gunnel Wåhlstrand – Våren 2017

Våren 2017 på Magasin III

Gunnel Wåhlstrand

11 februari – 11  juni 2017, Magasin III
Curatorer: Bronwyn Griffith & David Neuman
24 juni – 24 september 2017, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam 

Pressvisning tisdag 7 februari kl 12.00
Möt konstnären Gunnel Wåhlstrand och utställningens curatorer Bronwyn Griffith och David Neuman.  Vi bjuder på en lättare lunch. Pressvisningen börjar kl 12 och vi avslutar med lunch. OSA till Lisa Boström, bostrom@magasin3.com 

Våren 2017 visar Magasin III en omfattande separatutställning med Gunnel Wåhlstrand, (f. 1974), konstnären som skapat en extraordinär serie av storskaliga tuschmålningar på papper. Utställningen är Wåhlstrands hittills största vilket ger besökarna en chans att få ta del av verk från hela hennes karriär, vilket också inkluderar verk som ännu inte tidigare har visats. Gunnel Wåhlstrands samlade produktion omfattar endast ett 30-tal verk utförda under en 15 årsperiod.

Verken föreställer monumentala landskap, övertygande porträtt och fridfulla interiörer med fängslande kompositioner som lockar betraktaren att ta en närmare titt för att bättre förstå motivet och tekniken.

År 2003 överväldigade Gunnel Wåhlstrand Stockholms konstscen med sin examensutställning på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Museichef David Neuman beskriver det mötet: ”… en av dessa otroliga upplevelser som man ej får så många gånger i livet. Ett examensarbete som överglänste det mesta jag sett de senaste 20 åren…”.

Den enda förbindelse som Wåhlstrand hade till sin far under uppväxten var en låda med familjefotografier. För att fylla tystnaden som omgav hans liv och försvinnande började Wåhlstrand använda dessa fotografier som utgångspunkt för sitt konstnärskap. Tuschlaveringarna appliceras i successiva skikt som gradvis fyller det vita pappret genom en process som konstnären liknar vid att långsamt framkalla ett fotografi. Materialet är helt oförsonligt och eventuella misstag oåterkalleliga.

”Även om hennes verk är mycket exakta har de inget av fotorealismens stelhet. I stället utstrålar de transparenta laveringarna ett skiftande flöde och de tycks lösas upp när de betraktas på nära håll.” 
– Bronwyn Griffith

Det kan ta upp till sex månader att slutföra ett verk och under den tiden arbetar Wåhlstrand isolerat. Hon omger sig med komplexa ljudlandskap medan hon målar och samlar inspiration och energi från musik av bland andra Gustav Mahler, Charles Ives och John Cage. Under årens lopp har valet av motiv breddats till att omfatta hennes mors familj och nyligen även landskap där figurerna tas bort helt. Nu lämnar hon familjealbumen bakom sig, som i Sandstranden, det senaste verket i utställningen som är det första motivet som har sitt ursprung i ett fotografi som konstnären själv har tagit.

I samarbete med Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Utställningen med Gunnel Wåhlstrand reser vidare till museet Boijmans Van Beuningen i Rotterdam där den visas 24 juni – 24 september 2017.

Om konstnären

Gunnel Wåhlstrand, född 1974 i Uppsala, bor och arbetar i Stockholm. År 2003 tog hon examen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Wåhlstrand har under de senaste 15 åren fått stor uppmärksamhet för sitt måleri. Wåhlstrands verk har presenterats i flertalet soloutställningar på institutioner som Parasol Unit for Contemporary Art (med Cecilia Edefalk), London; Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn och Uppsala konstmuseum, Uppsala. Hennes senaste grupputställningar i urval inkluderar Nordic-by-New York, ASF Scandinavia House, New York, USA och 17th Biennale of Sydney, Australien. År 2006 hade Wåhlstrand en separatutställning på Magasin III.

Bok & folder

En rikt illustrerad bok ges också ut i samband med utställningen. Dramatiken Lars Norén har specialskrivit en text utifrån Wåhlstrands verk. Boken innehåller även ett förord av David Neuman och ett samtal mellan Gunnel Wåhlstrand och Bronwyn Griffith. Boken presenterar Gunnel Wåhlstrands samlade konstnärskap och är rikt illustrerad med reproduktioner av alla hennes verk. Publikationen är formgiven av Stefania Malmsten och ges ut i samarbete med Art & Theory Publishing.

Magasin III gör också en folder med texter kring utställningen som delas ut gratis till besökare och finns att ladda ner som PDF på magasin3.com inför öppningen den 11 februari.

Program

Sedan 2014 har vi gjort program inom ramverket för III Art Club. Medlemmar kommer ännu närmare den samtida konsten och några av de mest spännande konstnärerna just nu. För frågor samt pressanmälan till programkvällarna kontakta: Lisa Boström på bostrom@magasin3.com.

Förhandsvisning med Gunnel Wåhlstrand 8 februari
Konstnären själv guidar runt i utställningen tillsammans med curatorerna Bronwyn Griffith och David Neuman.

Samtal mellan Gunnel Wåhlstrand och Magnus Bremmer 8 mars
Ett samtal om fotografi, minne och Roland Barthes. Gunnel Wåhlstrand och Magnus Bremmer, litteraturhistoriker, kulturjournalist, kritiker samt forskningsredaktör vid Stockholms universitet.

Konsert på Berwaldhallen 5 maj
Harding tolkar Mahler 5. Konserten på Berwaldhallen föregås av ett samtal på Magasin III. Mer info kommer.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Utställningsschema våren 2017 

Gunnel Wåhlstrand
11 Februari – 11  Juni, 2017
Curatorer: Bronwyn Griffith & David Neuman

Tony Oursler M*r>0r
11 Februari – 11 Juni, 2017
Curatorer: Richard Julin & Tessa Praun

För mer information, vänligen kontakta:
Lisa Boström, kommunikationsansvarig
Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art
Frihamnsgatan 28, 115 56 Stockholm
bostrom@magasin3.com
Tel 08-545 680 58, Mob 070-772 87 22

 

Om Magasin III
Museum & Foundation for Contemporary Art är en av Europas ledande institutioner för samtida konst. Sedan starten 1987 finns Magasin III i ett av de gamla lagerhusen i Stockholms frihamn. I denna lokal visar Magasin III ambitiösa presentationer av internationellt etablerade konstnärer.