10 januari 2007

Jake and Dinos Chapman & John Currin

JAKE AND DINOS CHAPMAN & JOHN CURRIN

18 januari – 1 april 2007

Curator: David Neuman

Årets första utställning kombinerar två centrala verk av samtida konstnärer som har arbetat i en klassisk teknik. De har skapat en enastående grupp etsningar. John Currins blad är baserade på målningar han har gjort under en 10-årsperiod, målningar som ofta beskrivs som både klassiska och bisarra. Bröderna Chapman har utgått från ett av konsthistoriens mest ansedda verk, Goyas Los Desastres de la Guerra (1810-1820), och gjort både tillägg på Goyas motiv samt helt fristående blad som blandar vår tids konflikter med surrealistiska infall.

Det är fascinerade att se samtida uttryck behandlas i en traditionell klassisk teknik, följa konstnärskap som relaterar till sitt eget oeuvre och andra, till vår historia.

David Neuman, curator för utställningen.

John Currins stil jämförs ofta med målare som Courbet, Manet, Picabia men återkommande är också referenser till hötorgskonstens okända utövare. Trots att han använder motiv från konsthistorien och lånar en kroppsställning eller ett utseende så går hans kompositioner lika ofta tillbaka på en reklambild. Hans motivvärld förbryllar och irriterar. En serie målningar är porträtt av lättklädda unga kvinnor, en annan åldrade kvinnor och han har målat stereotypa bilder av homosexuella män. Motiven är clichéartade. Currin beskriver clichén som en återkommande sanning:

I’d rather that my work be truly a cliché than a critique of clichés. Ultimately, I think that what I do is find a cliché and try to believe in it, try to get to where I won’t laugh at it.

Jake & Dinos Chapmans referens för Disasters of War (1999) är Goyas verk med samma titel, Los Desastres de la Guerra, en serie etsningar som skildrar invasionen av Spanien och de övergrepp som Napoleons armé utsatte befolkningen för. Bilderna omskrivs ofta som de första skildringarna av krig utan romantisk karaktär. Det är råa, våldsamma, skrämmande bilder. I sina 83 blad har bröderna Chapman gjort tillägg på förlagans motiv såväl som ritat hakkors över en hel bild och blandat bilder av vakttorn, taggtråd och skorstenar med inslag av barnslig humor. Bröderna Chapman har sagt att de är intresserade av representation av det som inte går att återge. De säger om sina verk att när de lyckas:

they achieve the position of reducing the viewer to a state of absolute moral panic… they’re completely troublesome objects.

Om konstnären:

Jake Chapman är född 1966, han bor och verkar i Storbritannien tillsammans med sin bror Dinos Chapman född 1962. De var del av den omtalade utställningen Sensation, 1997 som turnerade till London, Berlin och New York. År 2003 vann de det brittiska Turnerpriset.

John Currin är född 1962, han bor och verkar i USA. Han hade en retrospektiv utställning 2003 som reste till MOCA Chicago; The Serpentine Gallery, London och The Whitney Museum of American Art, New York 2003.

För mer information vänligen kontakta:

Tove Schalin, koordinator: schalin@magasin3.com, 08-545 680 44, 070-270 86 35.