2 februari 2015

Magasin III öppnar vårsäsongen med Markus Schinwald

MARKUS SCHINWALD

14 februari – 7 juni & 11 september – 13 december 2015

Curator: Tessa Praun

Under 2015 visar Magasin III en stor separatutställning av den österrikiske konstnären Markus Schinwald; hans första i Sverige. Utifrån ett intresse för bland annat modehistoria, psykologi, litteratur och dans undersöker han människans kropp som kulturell konstruktion.

I utställningen möts man av skulpturer av svängda bordsben, förvrängda 1800-talsporträtt, provdockor och filmer utan början eller slut i platsspecifika rumsliga gestaltningar.

Markus Schinwald har en unik förmåga att genom små förskjutningar i det välbekanta sätta fingret på vårt inre liv fyllt av lust, drivkrafter, rädslor och hämningar. Jag upplever hans konst som en plats där kroppsminnen kan triggas, och där även det obehagligt absurda tenderar att förföra och underhålla. I en tid då vårt samhälle är präglat av högt tempo och allt större motsättningar ger utställningen tillfälle att blicka inåt och se på oss själva och varandra med en större öppenhet och ödmjukhet.

– Tessa Praun, utställningens curator

Ny produktioner

I fokus ligger den omfattande nya produktionen Stage Complex (2015) som Schinwald skapat speciellt för utställningen på Magasin III, och Actuator 1–6 (2015) – en serie nischer där maskiner av snurrande kugghjul, stänger och skulpturer bildar en egensinnig dans. Nischerna är installerade mittemot röda teaterdraperier, Curtain (2006), och kan tillsammans upplevas som ett stort tittskåp.

Stage Complex, som fyller hela nedre planet på Magasin III, utgörs av sex nya videofilmer inspelade i konstnärens studio i Wien under januari 2015. Filmerna projiceras på specialbyggda väggar där detaljer ur dem återges. Personerna i filmerna utför en rad rörelser: de öppnar och stänger dörrar, luckor och lådor, klättrar, gömmer och speglar sig. Det blir till en sorts koreografi som utforskar kroppens möjligheter och begränsningar. Installationen har även skapats som ett ramverk till ett urval äldre och nya verk ur Schinwalds konstnärskap. Under maj 2015 kommer Stage Complex att utvidgas med hjälp av en grupp dansare från Kungliga Baletten.

Schinwalds Gesamtkunstwerk balanserar på den sköra skiljelinjen mellan förtryck och lek, dysfunktion och elegans, det skrämmande och det förföriska. Konstnären själv beskriver att hans verk är en sorts introspektiva upplevelser som försöker ge form åt vår komplexa relation till oss själva.

Ett unikt samarbete med Kungliga Baletten

Under maj månad presenteras ett unikt samarbete mellan Magasin III och Kungliga Baletten. Installationen Stage Complex (2015) utvidgas med en koreografi som relaterar till installationens fysiska möjligheter. Koreografin arbetas fram av Markus Schinwald för och tillsammans med moderna dansare ur Kungliga Baletten. I Schinwalds konstnärskap finns en stark närvaro av dans och ett fysiskt utforskande av vår byggda miljö, vilket gett en av ingångarna till detta samarbete. Här tillåts två konstformer gå utanför sina invanda ramar och mötas i en ny kontext utifrån unika premisser.

Mer information om samarbetet kommer i ett senare pressutskick.

Om konstnären

Markus Schinwald är född i Salzburg, Österrike 1973 och bor och arbetar i Wien och New York. 2011 representerade Schinwald Österrike på den 54:e Venedigbiennalen. De senaste åren har han haft andra stora separatutställningar på CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, San Francisco, i samarbete med SFMOMA (2014), M – Museum Leuven i Belgien (2014), CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux (2013), Lentos Museum, Linz (2011), Kunsthaus Bregenz (2009) och Migros Museum, Zürich (2008).

Utställningen på Magasin III är konstnärens första stora separatutställning i Sverige.

Katalog

Läs utställningskatalogen som PDF här.

Pressvisning

Onsdag 11 feb kl 12
Konstnären Markus Schinwald närvarar.

För mer information vänligen kontakta:

Jennifer Lindblad, kommunikationsansvarig:
lindblad@magasin3.com, mob 072-549 05 47