”Free Port”

INNEHÅLL:

Prolog av David Neuman, direktör Magasin 3 Stockholm Konsthall
Free Port av Richard Julin, curator Magasin 3 Stockholm Konsthall
Porto Franco av Jesper Meijling, frilansande producent och arkitek
CD multimedia: Another Forensic Charade, av Paul D. Miller a.k.a DJ Spooky.
Utställningskatalog nr 24. ISBN 91-972986-8-9
76 sidor, färg, illustrerad inkl. arkivbilder, supplement och CD. Texter på svenska/engelska. Publiced 2001 av Magasin 3 Stockholm Konsthall.
Pris: 200 SEK (ca. 21 EUR)

Free Port av Richard Julin

När Stockholms Frihamn invigdes den 27 september 1926 fanns en filmare på plats. I filmen som gjordes kan man se invigningsceremonin med kung Gustav V som står på en tron klädd i granris. Stora folkmassor har kommit till hamnen för att vara med vid invigningen. Det hålls tal och medaljer delas ut till hamnens initiativtagare grosshandlare John Josephson samt till förmännen för bygget. Debatten om att bygga en frihamn i Stockholm pågick under många år. När hamnen väl var ett faktum och invigdes var det en stor händelse för staden. Tronen som användes vid invigningen ritades av arkitekten Åke Tengelin. Samma arkitekt ritade magasinen 1,2 och 3 i Frihamnen. Magasin 3 ritades år 1925.

Frihamnen var Stockholms tullfria zon i 60 år. Fram till 1986 var det ett inhägnat område med tullportar vid in- och utfarterna. Det var en plats i närheten av stadens centrum helt byggd för att ta emot, lagra och transportera varor.

I filmen kan man se hur nya, exotiska produkter kommer med skepp från hela världen. Hamnarbetare bär på säckar med kaffebönor från Centralamerika, lådor med äpplen från Australien, bananer från Jamaica, tunnor med Madeira-vin. Det kommer även bildelar som sätts samman till bilar i Fordfabriken, ritad av Uno Åhrén år 1930.

Man kan i filmen se en stor aktivitet i hamnen. Det är mycket människor som arbetar, ångbåtar med vimplar, tågvagnar i rörelse och många lastbilar. Hamnarbetarna som lastade och lossade varorna hade smeknamn som de fått vid något tillfälle och sedan fick dras med: Alla Våra Dar, Kolumbus, Bimbo, Sju Böcker, Castro, Evigheten, Greta Garbo, Gråtmild, Bla Bla, Kulturministern, Månskensmördaren, Onassis, Rembrandt, Scotland Yard och Sputnik, Tvivlarn och Vanvettig.

På den del av området som nu är container hamn invigdes på Lindarängen år 1894 Sveriges första kapplöpningsbana för hästar. På flygbilder från Frihamnens första år syns fortfarande ringarna efter olika banor. Under Olympiaden i Stockholm år 1912 skedde alla grenar med anknytning till hästar här. Senare blev platsen internationell flygplats. Här flög amfibie- och sjöflygplan till bland annat Stettin, Visby och Helsingfors. ”Flyghotellet” låg i anslutning till den lilla flygplatsen och hade en restaurang. Utöver resenärer hade hotellet även långtidshyrande gäster som betalade 7 kronor i månaden. Det enda som idag påminner om flygplatsen är Sven Markelius hangar från år 1929 som används som lager.

En del skepp som förr kom till Frihamnen förde med sig växtfrön från andra länder i ballasten. Som resultat av detta finns vissa växter i frihamnsområdet som är unika i Sverige, till exempel sisymbrium orientale, orientsenap.

Utställningen Free Port på Magasin 3 Stockholm Konsthall har denna typ av fakta som utgångspunkt – det är inte temat. Konstnärerna som deltar i utställningen har fått ta del av Frihamnens historia i ett kompendium. De relaterade till idén att utgå från platsen med dess historia och har skapat nya verk i linje med sina konstnärskap. (…)

(Utdrag ur katalogtexten av Richard Julin, curator Magasin 3 Stockholm Konsthall.)

 

SLUTSÅLD