Gilbert & George

INNEHÅLL:

Prolog av David Neuman, direktör Magasin 3 Stockholm Konsthall
East London, sex, shit, death. Intervju av Hans Ulrich Obrist, curator and redaktör, London, Paris, Berlin (1996).

Utställningskatalog nr 17. ISBN 91-972986-1-1
91 sidor, färg, illustrerad. Formgiven av konstnärerna. Texter på svenska/engelska.
Publiced 1997 av Magasin 3 Stockholm Konsthall.
Pris: 150 SEK (ca. 16 EUR)

EAST LONDON SEX SHIT DEATH av Hans-Ulrich Obrist

ÖSTRA LONDON, intervju av Hans-Ulrich Obrist, Fournier Street, London, Augusti 1995

East End är ett ställe dit man skulle vilja ta folk för att visa dem Jorden.

George: Ja, vi skulle vilja påstå att det här är en av de verkligaste platser som finns. Blicken i folks ögon, mängden uttryck, är något synnerligen tidsenligt.

Gilbert: Eftersom vi studerade i London och sedan flyttade till East End, fattade vi det stora beslutet att vi inte ville bege oss någon annanstans för att bli konstnärer. En massa konstnärer var tvungna att flytta till Berlin eller Paris eller New York för att lyckas eftersom det inte kändes som om det här var rätt ställe att befinna sig på. Men vi sade oss att det var här vi skulle slå ner våra bopålar och därmed basta. Vi ville vara verksamma här och det blev till något väldigt viktigt för oss.

George: I East End är blandningen av olika raser lika stor som någon annanstans på jorden. Vi säger alltid att våra bilder inte har att göra med London och inte heller med vår omedelbara omgivning. När folk säger ”Men ni använder ju kyrkan längst ner på er gata” säger vi ”det är den kyrka som finns inom dig, inom betraktaren”. Man kan bo i Sydney eller Johannesburg eller New York och stöta på väldigt snarlika kristna symboler.

East End är också Jack the Ripper.

George: Till och med Jack the Ripper finns överallt.

Gilbert: Överallt, till och med i Schweiz, i Hannover.

Ni berättade en gång för mig att kyrkan längst ner på gatan där ni bor, Christchurch Spitalfields, vilar på en egendomlig grund.

George: Det var ett strålande uppslag. Hawksmoor lät först uppföra själva grunden och hittade sedan på ett skäl att avskeda byggnadsarbetarna, varpå han i hemlighet lät mura in sju ohyggligheter i grunden och täcka över den med cement: en strypt prostituerad, en baby som skurits i tre bitar – magiska ohyggligheter. När allt hade dolts, återanställde han byggnadsarbetarna och kyrkan började växa ovanpå all den där ondskan. Han sade att om man vill besegra ondskan, måste man utföra onda handlingar, vilket naturligtvis i medicinsk mening är fullständigt rimligt. Det är vaccinationsteorin eller hur? Man måste ge patienten litet av sjukdomen för att han skall bli immun mot den.

Berätta om Fournier Street, gatan där ni bor.

George: Den förändras ständigt.

Gilbert: Hugenotterna var tvungna att lämna Frankrike så de flyttade till East End i London. Alla gator i det här området är franska gator.

George: Ständig förändring. Hugenotterna blev också tvungna att ge sig av härifrån eftersom den engelska lagen var emot dem.

Gilbert: De var vävare, silkesvävare. De blev rika så de var tvungna att flytta från den här delen av London av skatteskäl.

George: Komplicerade skäl. Sedan bodde det tyskar här. Det fanns hela tiden två tyska kyrkor här i området. Sedan blev det ryskt, judiskt.

George: Trakten befinner sig fortfarande i förvandling. Till och med under den tid vi har bott här har den ändrat karaktär många gånger. Judarna flyttade härifrån och det kom maltesare i deras ställe, och sedan folk från Somalien, sedan från Bangladesh och nu är det ännu mer blandat.

Gilbert: Det flyttade in excentriska personer.

George: Det bodde många homosexuella här en tid. Det håller säkert på att ske förändringar just nu på något mystiskt sätt som man inte är klar över. Nu håller området på att bli mer hippieartat och makrobiotiskt, mer konstnärligt på ett sätt. Det finns gallerier här för första gången. Det finns förmodligen fyra, fem gallerier på gångavstånd härifrån.

Spitalfieldsmarknaden har förändrats ganska mycket.

George: Det gillar vi.

Gilbert: På ett sätt är det en väldigt extrem stadsdel. Den befinner sig hela tiden på gränsen.

George: Det var väldigt vanligt att man talade jiddisch här när vi flyttade hit.

Gilbert: Nu finns här en blandning av allt från cockney till judar och indier. Men själva kulturblandningen är ytterst extrem, och det är mycket uppfriskande.

George: Mannen i diverseaffären brukade räkna ut vad man skulle betala i huvudet. Han pratade medan han lade ihop summorna på jiddisch och var sen tvungen att översätta beloppet till pund, shilling och pence. Sedan var han tvungen att översätta det beloppet till decimalsystemet. Fantastiskt.

Jag lägger ofta märke till sådana krockar, kulturchockar på gatorna i East End. Det rör sig inte om olika samhällslager som håller på att smälta samman. Det rör sig om krockar mellan olika lager ungefär som hos Victor Segalen.

Gilbert: Det uppfriskande är att de på något sätt alla känner oss. George säger alltid hej till hela England. Vi åtnjuter totalt beskydd.

Som i taxin i går kväll; ni behövde inte ens ge chauffören adressen. Han sa: ”Fournier Street?”

George: De är vänner för livet.

George: Vi känner redan många medelålders eller säg 40-åriga asiater som talar med oss som vi kan minnas från när de var väldigt tjusiga tonåringar. Det är intressant.

Samexistensen av element ur det förflutna och det närvarande är också påtagligt i i ert hus, till exempel er samling Christopher Dresser-vaser.

George: Det var det Christopher Dresser menade med ordet ’modernt’. Att resa med ångfartyg var modernt så han kunde lätt bege sig vart han ville i världen för första gången. Det tog inte längre månader att resa till Japan eller San Francisco. Historiens djup höll just på att bli tillgängligt. Man grävde ut pyramiderna. Man grävde ut mayatempel. För första gången kunde man få en totaluppfattning av historien och världen. Dresser menade att det förflutna och samtiden i förening var något mycket modernt.

Gilbert: Vi tror väldigt mycket på att försöka acceptera det moderna och det gamla på samma gång. Vi vill inte säga att bara det som är modernt är rätt.

George: All tidigare historia plus nutiden är vad som är modernt, inte bara det som är modernt nu.

George: Vi menar att själva komplikationen i sammanställningen är något väldigt bra.

Utdrag ur katalogtexten av Hans Ulrich Obrist, 1996.