”Santiago Sierra. Banankompaniet upplyst av dieselgenerator, En person hindrar en rad containrar och tidigare verk”

Publicerad av Magasin 3 Stockholm Konsthall, 2009.
Låda med häftad inlaga 66 sidor. Rikt illustrerad i svartvitt.
Språk: svenska och engelska
Grafisk form: Matilda Plöjel
Pris: 180 kr
ISBN 978-91-976646-5-3
Kan beställas direkt från Adlibris

Curator Elisabeth Millqvist berättar: Konstnären uttryckte sin önskan som ”Jag vill att katalogen ska handla om vad du ser utanför ditt fönster”. Uttalandet kan ses som en metafor för Sierras konstnärskap men har också format innehållet.

Innehåll
Publikationen innehåller två texter. Elisabeth Millqvist behandlar särskilt de två nya verken. EN PERSON HINDRAR EN RAD CONTAINRAR som iscensattes på öppningen och visas som dokumentation i utställningen samt BANANKOMPANIET UPPLYST AV DIESELGENERATOR. Konstnärskapet introduceras med utgångspunkt i de verken och tidigare verk med koppling till handel, lastbilar och transport som är centralt för hamnområdet där Magasin 3 ligger. I Lisa Rosendahls text blir brinnande bilar, våldsamma krockar och glänsande lack underlag för konsthistoriska kopplingar. Hon skriver om motorfordon som ett återkommande inslag i Sierras konstnärskap. Rosendahl är verksamhetsledare för Baltic Art Center i Visby.

Utdrag från katalogen
Sierra erbjuder inte en specifik historia, han formulerar inget åt oss och ibland finns ingenting att se. Vi fyller i det som inte är beskrivet just eftersom vi ändå vet, borde veta. Medan mediernas undersökningar visar att nyhetsvärde minskar med geografiskt avstånd tar Sierra bort distansen till det vi ser och gör det akut angeläget. (Elisabeth Millqvist) …samma år som John F. Kennedy sköts till döds i baksätet på sin mörkblå Lincoln Continental, kraschade en strid ström av välpolerade personvagnar rakt in i Andy Warhols screentrycksserie Death in America och illusionen om den amerikanska välfärdsdrömmen mötte en ond, bråd död. Warhol är på många sätt intressant i förhållande till Sierra: båda konstnärerna behandlar på olika vis massproduktion och meningslöshet, död i relation till kapital och kontrasten i vår vardag mellan det oansenligt triviala och exceptionellt våldsamma. (Lisa Rosendahl)